Super User logo

Koža u proljeće

U proljeće je koži potrebna dodatna njega kako bi bila zdrava i lijepa, a čišćenje je jedan od najvažnijih koraka. Imate li normalnu kožu, tretirajte je kao osjetljivu pa birajte sredstva sa sastojcima koji je obnavljaju, a lice čistite blagim pjenastim sredstvom.

Masnoj koži odgovara pjenasto sredstvo s jačim sastojkom, primjerice, natrijevim sulfatom tridecil eterom. Salicilne kiseline uklonit će masnoću, prljavštinu i odumrle stanice te spriječiti izbijanje akni. 

No za čišćenje suhe kože preporučuju se sredstva s kremastom ili mliječnom formulom. Neka imaju puno sastojaka koji opuštaju kožu i masnih kiselina koje učvršćuju zaštitni sloj kože. Osjetljiva koža zahtijeva posebnu njegu - sredstva i kreme ne smiju sadržavati sapun, alkohol, kiseline te moraju biti bez mirisa i hipoalergeni. 

  • Važno je i zaštititi kožu od štetnih utjecaja tijekom dana. Normalnu kožu štitite hidratantnom kremom s antioksidansima i zaštitnim faktorom. Za masnu kožu najbolje su kreme bez ulja te koje ne izazivaju akne.

cm Koa u proljee1

Koža lica hrani se kremama i tijekom noći

Prije spavanja na normalnu kožu nanesite kremu s antioksidansima i peptidima, koji potiču proizvodnju kolagena. Masnu kožu njegujte kremom s glikolnom ili salicilnom kiselinom, a suhu kožu nahranit će kreme bogate ceramidima i lipidima koji prodiru duboko u kožu. Osjetljivu će smiriti kreme s ekstraktom slatkoga korijena ili krizanteme.

cm Koa u proljee2

I područje oko očiju zahtijeva posebnu njegu

Imate li normalnu kožu, područje oko očiju mažite kremom s antioksidansima, retinolom i peptidima. Za masni tip najbolje su kreme na bazi vode. Budući da je koža oko očiju suša, imate li suhu kožu, mažite je kremom s glicerinom. Na osjetljivu kožu najbolje je nanositi što manje “teških” krema.

cm Koa u proljee3

Serumi će najbolje spriječiti starenje kože

Kao tretmani protiv starenja za normalnu kožu najbolji su serumi s vitaminom C i peptidima, koji prodiru u kožu te potiču proizvodnju kolagena. Za suhi tip kože preporučuju se serumi s ekstraktom zelenog čaja, koji su dobri i za osjetljivu kožu, ili šipka te s vitaminom C. Ako je serum na bazi vode, preporučuje se masnom tipu kože.